Alle freelancers verdienen vakantie(geld)!

Freelancers verdienen vakantie(geld)

In de maand mei hoor je het elk uur een keer op de radio langsgaan in het reclameblok: "Vakantiegeld gebruik je voor vakantie". Je krijg er direct zin in: zon, zee, ontspanning, een boek lezen… Veel mensen krijgen inderdaad rond mei, juni hun vakantiegeld uitgekeerd. Daar moet je voor in loondienst zijn, ben je freelancer, dan merk je niet veel van het extraatje in mei. 

Een freelancer moet zijn vakantiegeld daarom dubbel reserveren.

Leg een buffer aan

Natuurlijk kun je zelf sparen voor je vakantiegeld. Je zet elke maand iets opzij en zorgt ervoor dat er rond de vakantietijd een leuk bedrag voor je beschikbaar is. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alle opdrachtgevers betalen op tijd, niet elke maand verdien je evenveel geld en niet elke onderneming heeft geld "over". Uiteraard kun je als freelancer zelf bepalen wat je beschikbaar stelt als vakantiegeld en wanneer je het naar jezelf uitkeert. Dat is een voordeel en kan een nadeel zijn. Ondernemen blijft toch altijd spannend.

Vrijheid omzetten in vakantie

Freelancen geeft een heleboel vrijheid. Het maakt dat je tijdig na moet denken wat je met je vakantieplannen wilt. Naast dat je niet standaard vakantiegeld krijgt, ben je tijdelijk niet aan het werk als je op vakantie bent. Een freelancer moet zijn vakantiegeld daarom dubbel reserveren. Je kunt er voor kiezen om aan extra opdrachten te werken en wat je met deze opdrachten verdient helemaal reserveren voor je vakantie. Bepaal vooraf hoeveel je nodig hebt voor een leuke vakantie en probeer dit extra te verdienen.

Opladen voor een nieuw jaar

Hoe je het went of keert, zo af en toe vakantie nemen is goed voor je. Even helemaal weg van je werk en aan andere dingen denken, maakt dat je je op kunt laden voor een nieuw werkjaar. Vakantie moet je echt inplannen. Het is slim om tegelijk op vakantie te gaan met je opdrachtgevers, maar dat is niet altijd realistisch. Wanneer je op vakantie kunt, hangt af van meer factoren. Als je afhankelijk bent van tijdelijke opdrachten, check dan ook tijdens je vakantie zo af en toe je mail, hiermee voorkom je dat je leuke opdrachten misloopt.

Vakantie? Je verdient het!

Een onderneming runnen is hard werken. Alle freelancers verdienen vakantie. Hoe je je vakantiegeld verdient, is aan jezelf. Het fenomeen vakantiegeld is ooit bedacht voor arbeiders die er nodig eens tussenuit moesten. Dit idee is tegenwoordig wat achterhaald. Ondanks dat Nederland al een aantal jaar in crisis zit, gaan veel mensen een aantal keer per jaar, al is het maar een paar dagen, op vakantie. Hoe dat betaald wordt, is aan de vakantieganger zelf. En dat is precies hoe het voor de freelancer is. 

Trefwoorden

  • vakantie
  • vakantiegeld
  • ontspannen
  • tijd voor jezelf

Over de auteur

Alice begeeft zich graag in Woordenland
Alice Bakker

Alice Bakker

Alice wordt blij van spelen met taal. Of dat voor een fictief verhaal is, voor een blog of voor een commerciële tekst, dat is om het even.

Alice is tekstschrijver bij Alice in Woordenland

Reageren

Hoe ga jij om met vakantie en vakantiegeld? Heb jij nog tips?